Dogodek #YoungTogether

Zavod Movit je ponedeljek, 10. 12. 2018 ob 9h sodeloval v kampanji  #YoungTogether in v ta namen pripravil okroglo mizo, ki se je odvijala v ljubljanskem Poligonu na Tobačni.

Tema okrogle mize je bila aktivacija mladih v družbenem okolju in zasledovanje ciljev sodelovanja v družbenih procesih in spreminjanja družbe. Kako se lotili družbene aktivacije s stališča posameznika, novinarja in odločevalca? Kaj družbena aktivacija sploh pomeni, kako izgleda v teoriji in praksi in kako se začeti vkapljati v družbene odločevalske procese?

Na okrogli mizi smo soočili poglede na človekove pravice, aktivno državljanstvo in vključevanje beguncev v novo okolje. Sogovornica in sogovorniki so poudarili pomembnost medijske reprezentacije problemov v družbi, dolgoročno nagovarjanje posameznic in posameznikov k družbeni aktivaciji in osredotočanje na delovanje znotraj lastnih zmožnosti.

Hkrati smo na okrogli mizi skupaj ugotovili, da je na področju družbene aktivacije vse premalo truda posvečenega dolgoročnemu nagovarjanju mladih v vključitvi v odločevalske procese in vse preveč iskanja dokončne rešitve kompleksnih družbenih problemov.

Sogovornica in sogovorniki so se strinjali, da bi morali večji poudarek nameniti sistemskemu razmišljanju in ugotavljanju odgovornosti znotraj sistemskih služb in funkcij (šola, univerza). 

Sodelovali so:

Taja Topolovec
je so-ustanoviteljica in direktorica Pod črto, prvega neodvisnega in neprofitnega medija za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji.

Arne Zupančič
je novinar Radia Študent in član kolektiva Second Home, Tovarna Rog.

Filip Dobranić
je programer skupine Danes je nov dan, sociolog in filozof, heker in glasbenik

Uroš Škerl Kramberger
je novinar časopisne hiše Dnevnik in glasbenik.

Domen Savič
je direktor neprofitnega zavoda Državljan D, ki se ukvarja z medijsko pismenostjo, digitalnimi pravicami in aktivnim državljanstvom.

Prenos #vživo

Galerija dogodka